Davutoğlu: “Türkiye’yi yönetenler kendi lükslerinden ödün vermediler, halkı intihara sürüklediler”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu BİRKONFED TV – Hibya TV canlı yayınında şu açıklamalarda bulundu:
Ülkemiz pandemi sürecinden geçiyor biz isterdik ki bu sürece destek verelim ama STK’lar sürecin dışında kaldı. Sizin Gelecek Partisi olarak STK’lara bakışınız nasıl?
“STK’lara önce özgürlük alanı sağlayacağız”
Hukuki çerçeve içinde davranmak ve sosyal meşruiyetin uygulanması önceliğimiz. Türkiye’de STK’lar siyasetin uzantısı haline getirildi. Sivil toplumla siyasetin arasındaki bağlar tıkanmış durumda. Siyasi bütün taraflara eşit durulması gerekiyor.
Siyaset sivil toplumu kullanmaya başlarsa bu denge kaybolur. Sivil toplum özgür alanında faaliyetlerini devam ettirebilmelidir. İktidarımızda STK’lara önce özgürlük alanı sağlayacağız. Sağlıklı bir iletişim kuracağız. Pandemi döneminde ekonomi çok etkilendi ama hükümet toplumun önemli kesimlerinle iletişim halinde bile olmadı bunlar yanlış şeylerdir. Biz STK’lar ile birlikte yürüyeceğiz.
Pandemi döneminde yapılan yardımlar hakkında ne düşünüyorsunuz.?
Pandemi ile birlikte gelen meydan okumalar kriz yönetimi mantığı gerektirir. Önce sistematik bir şekilde olaya yaklaşacaksınız, bu olayı nasıl kontrol altına alabiliriz.? Etkisini nasıl azaltabiliriz.? diyeceksiniz önce.
İkincisi güven unsuru açık ve sağlam veriler vereceksiniz topluma. Bunların hiç biri yapılmadı.
Kapanma niçin yapılır yapılır normalleşmeyi sistematize etmek için yapılır. Saat 00:00’daki kapanma için 10:00’da bildirim yaptıınız. Bu olmaz etki analizi yapmanız gerekir.
Pandemiyle mücadele programı açıkladık. Şu 3 sektöre ağırlık verin gerisini durdurun dedik. Sağlık, eğitim, tarım. aynı zamanda da turizmi destekleyecek tedbirler alın dedik.
“Türkiye’yi yönetenler kendi lükslerinden ödün vermediler, halkı intihara sürüklediler”
Demokratik toplumlarda helallik doğru değildir. Helallik isteniyorsa koyacaklar sandığı ortaya helal edip etmediklerini göreceğiz. Helallik kimden istiyorsunuz.? İnsanların derdinle dertlenmezseniz halk size hakkını helal eder mi.? Sen hiç tasarruf yapmayacaksın. Bir yere giderken onlarca araçla gideceksin. Bu tür lüks şatafat içinde olanlar ne ihtiyaç var bunlara.? Tasarrufu önce sen yap.Yarım yamalak politikalarla yarım yamalak desteklerle Türkiye halkına en az yardım yapan ülkedir. Tam bir faciadır. Maalesef Türkiye’yi yönetenler kendi lükslerinden ödün vermediler. Halkı intihara sürüklediler.
( 1- Oturum )
“Dünya çalkalanıyor, ama Cumhurbaşkanı’ndan ses çıkmıyor”
Filistin bizim canımız ciğerimiz. 2 3 gün önce İsmail Haniyye bana bir mektup yazdı. Bende ona bir mektup yazdım. Filistin için çabalamalıyız. Bahçeli Doğu Türkistan için tek bir söz söylemedi.Dünya 5’ten büyük diyen Cumhurbaşkanı o 5 ‘ten biri de Çin, Rusya niye sesiniz çıkmıyor.? Rusya Cumhurbaşkanı’nı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bekletmiştir. Bu devletin bir itibarı var kimse bu itibarı yerle bir edemez. İşte şimdi bu itibarı yerle bir ettiler. Manşette mafya lideri Türk devletini sarsıyor deniyor. Dünya çalkalanıyor. Ama Cumhurbaşkanı’ndan ses çıkmıyor.
Sizin döneminizde alevilik açılımı oldu. O bir noktada kaldı siz olsaydınız o ne olurdu?
Devam etseydim yaz aylarında en geç alevi vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda önemli adımlar atacaktık. Sunni alevi kim olursa olsun bütün vatandaşlarımıza yönelik önemli adımlar atacağız.
( 2- Oturum )
Mısırla Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de görüşmesi
Türkiye ile Mısırın yakınlaşması normaldir ve doğrudur. Türkiye’nin darbeye karşı çıkması da doğrudur. Ancak Doğu Akdeniz konusunda Mısır ile görüşülmesi gerektiğini görevdeyken de söyledim. Mısır’dan dilenir gibi bir ilişki içine girmeniz yerine makul bir durumda yerine getirilmiş olsaydı doğru olurdu.
Fotoğraf (Sıraya göre) : Mehmet Türker Akanlar Hibya Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, BİRKONFED Genel Başkanı Osman Ünsal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, BİRKONFED Kadın Kolları Başkanı Aysel Doğani ve BİRKONFED Genel Sekreteri Erdal Tüysüz
İnsanlık suçu işleyen bir rejimini düzeltelim
İnsanlık suçu işleyen bir rejimle ilişkilerinizin sürmemesi normaldir ancak, Suriye’de seçim olacak ama Türkiye’nin sesi çıkmıyor. Türkiye’nin sesini yükseltmesi lazım. Şu seçimleri herkesin katıldığı bir ortamın oluşmasını sağlayalım. İnsanlık suçu işleyen bir rejimini düzeltelim. Ama bizimkilerin bunlarla ilgili ne takati ne de düşüncesi var.
“Bu çöküşün sorumlusu Berat Bey’dir, ve Berat Albayrak’ı buraya getiren Cumhurbaşkanı’dır”
Türkiye’de ekonomi boşlukta seyretmez. Türkiye’de makro ekonomik dengelerin tümü alt üt edilmiştir. Bütçe rakamlarına baktığınızda tarıma verilen destekler 22 milyar Türk lirası faizi 182 milyar. Böyle bir bütçe disiplini diye bir şey Türkiye’de yoktur. Bunun pandemiyle de alakası yoktur Türkiye’de ekonomik daralmayla alakası vardır.
Faiz kur enflasyon dengesini böyle kötü yorumlayan bir iktidar diye daha yoktur dünyada. Bütün bu çöküşün sorumlusu Berat Bey’dir, ve Berat Albayrak’ı buraya getiren Cumhurbaşkanı’dır.
128 milyar değil 11 milyar dolay iken Merkez Bankası’ndaki kayıp biz uyarmıştık. 2019’da yazmaya başladık. Kerim Bey Merkez Bankası’nın kaynakları tüketiliyor diye yazmıştı. Hazinenin merkez bankasında rezervleri vardır. Merkez bankası piyasayı neden dengelemiyor hazineye aktarıyor. Niye bu kayıp.? Kuru tutmak için satmaya kalktılar. Merkez Bankası doğrudan müdahale yapmadı, Hazine ve Kamu bankaları üzerinden yapıldı.Naci Ağbal geldi kısmi bir düzelme oldu. Bir gece yarısı operasyonu oda görevden alındı.
“Türkiye’de hukuk çölü var”
Dünyada milli geliri en hızlı düşen ülkelerin başında yer alıyoruz. Makroda da mikroda da ülkenin durumu felakettir. Biz gelecek ekonomi modeli ortaya koyduk. Yarın iktidara gelsek ne yaparız.? Ne yapacağımızı biliyoruz. Kapsamlı bir tasarruf planı açıklar tasarrufu kamudan başlatırdık. Bütçe açıklarına izin vermezdik. Hukuk iklimini süratle değiştirirdik. Türkiye’de adalette yok. Türkiye’de bir Savcı harekete geçse hemen cezalandırırlar. Beni de FETÖ’cü diye bir yere sürerler korkusuyla böyle adalet olur mu?
Gelir dağılımı yükseltecek bir politikaya ihtiyaç var. Kurumları tekrar itibarlı hale getirmek amacımız yarın iktidara gelsek bunların hepsini yapacağız. Piyasayı çok iyi bilen kadrolarımız var hiç şüpheniz olmasın. En güçlü kadrolar bizde mevcut.EYT ile ilgili adaletsizlikleri gidermek, bunu giderirken de en doğru bir yol ortaya koymak lazım. Bu konuda çok kapsamlı çalışmalarımız var.
“Kanal İstanbul İstanbul’a yapılan en büyük cinayettir”
Kanal İstanbul Stratejik olarakta İstanbul’u her ne açıdan olursa olsun Türkiye’de hiçbir fayda sağlamayan bir projedir. İstanbula yapılan en büyük cinayettir. Yok olan ekolojik denge bir daha yerine gelemez.
Kapanıyoruz hepimiz ama köprülere hazine garantisi ödeniyor. Olacak iş değil. Adil bir değerlendirmeyle şirketlerle tek tek oturup bu sisteme son vermektir. Gelecek nesilleri borç altına sokmamak lazım. Kanal İstanbul bizim torunlarımızı bile borçlandıcak bir projedir.
“Terk etmeyeceğim ilke siyasetin emanet olduğudur”
Görünen ekonomik hukuk tablosu hepimiz utanç duyması gereken bir tablo. Başka bir ülke olsa çoktan erken seçime gidilmişti. Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının arasında kalmış olmasındandır.
Parti olarak önceliğimiz halkımızın önüne güçlü bir alternatif olarak çıkmaktır. Biz her türlü seçime hazırız. Temiz siyaset kampanyasıyla etkin bir muhalefet sergileyeceğiz. Ele aldığımız konuları herkes görüyor.
AK Parti ile yolları neden ayırdınız?
“Kukla başbakan olmayı kabul etmedim”
Ben hayatını ilkeler içinde yaşamaya çalışan bir insanım. Düşünce özgürlüğü uluslararası alanda ses getirecek çalışmala bunlar. Kitaplarım, makalelerim kendime bu anlamda bir hayat benimsedim. Terk etmeyeceğim ilke siyasetin emanet olduğudur. Maalesef göreve başladığımdan itibaren bugüne gelmemiz sebebiyet veren birçok aksaklığı tespit ettim. İhaleler ve yolsuzluklar konusunda birçok yasayı devreye soktum. Bir yer geldi ki şartlarını kurmuş yapılar ile çıkar grupları ekonomik politik bir yolsuzluk kurmuştu. Bunlara ben çomak sokmaya başlamıştım.
O zaman daha da azdı ben temizleme kararı aldım. Ve ben Cumhurbaşkanı kararı, Berat Albayrak’ın ve Binali Yıldırım’ın desteğiyle benim yerime kararları Beştepe’deki bir karar verecekti. Mücadele edebilirdim kavga edebilirdim. Ama kukla başbakan olmayı kabul etmedim. Eğer ülke doğru yönetilseydi ben tekrar siyasete girmeye karar verdim.
Onların sırtını dayadıkların makam olmasa neye yarar ki. FETÖ’ye destan kitap yazanlar şimdi Cumhurbaşkanı’na yazıyor.
Bir mücadeleye girerken yoldan önce yoldaş dedim ama yoldaş olmadılar. Şu an gururla dolaşıyorum. Tüm o alanlara girdik ve çıktık. Bozulmadan dağılmadan çıktık.
Benim yakınım benim akrabam yok muydu.? Ben siyasete giriyorum siz girmiyorsunuz. Benim çocuklarım sokakta yürüdüğünde tanınmıyor bile. Türk siyasetinde kendi partisinde genel başkanlık yapıp ve kendi iktidarına karşı mücadele eden kaç siyasetçi vardır?
“Bizim siyasi mücadelemiz tertemiz mücadeledir”
Biz kimsenin devamı değiliz ama siyasi hayatımda tanıdığım en temiz inanları seçerek oluşturduk. Devletin güç sınavın girmeden güç beni bozmaz demek doğru değildir. Ateşe girip çıkacaksın bakalım yanıyor musun yanmıyor musun.?
Uyuşturucu ve terör sorunu
Terörle mücadeleyi en zor şartlalar da yürüten Başbakanlardan biriyim. Bu konuda tavrımız çok açık terörle mücadelede demokratik hukuk kurallarına uyarak yapılırsa başarılı olur. Meşru siyaseti terörle buluşturmaya başlanırsa o zaman demokrasi biter.
Devlet terörle mücadele eder ama özgürlüğü kısıtlamaz. Bizim dönemimizde kamu düzeni adına terörle mücadele kararlı bir şekilde sürer ama bu süreçte halkın bir kesimini yanımıza alıp bir kesimini karşımıza asla almayız.
“Bu hükümet bunu yapmaz çünkü hepsinin çekindiği bir şey var”
Parti kapatarak insanların döşünce alanını daraltarak çözüm üretemezsiniz. FETÖ ile mücadelede en önce gelen kahramanlar hepsi bizde. Uyuşturucu suçunu terörle faaliyeti olarak tanımlamıştık. Uyuşturucu öyle bir terör faaliyetidir ki bir nesli sizin elinizden alır yok eder.
Ben dahil en yakınım dahil bana bütün bu olayın arka planını araştırıp soracaksınız. TBMM araştırma soruşturma komisyonu kurdururdum. Müdahale etmezdim ancak derhal soruşturma başlatın, kime kadar uzanıra uzansın soruşturun. Kapsamlı bir temiz eller operasyonu başlatır, bu tür yapıların kökünü kazıyacak şekilde operasyonlar başlatırdım.
“Bakanların birbirine omuz atması Türk tarihinde görülmüş bir şey değil”
Türkiye’nin temiz siyaset devrimini başlatırdım. Bu hükümet bunu yapmaz çünkü hepsinin çekindiği bir şey var. İçişleri Bakanı sesi titreyerek sorulara cevap veriyor. İki bakan birbirine omuz atmaya başlamışsa ve Cumhurbaşkanı onlara sessiz kalmışsa bunların her birisi kendi çetelerini kurar. Bakanların birbirine omuz atması Türk tarihinde görülmüş bir şey değil.
Herkes sırtını bir yere dayamış. Sedat Peker Yurt dışına gitmemiş olaydı beki bunları duymayacaktık bile. Türkiye’de yönetim krizi var bu son gelişmeler de bunu devlet krizine dönüşmüştür. Herkes sesini yükseltmeli. Temiz yönetim temiz siyaset istiyoruz diye herkes sesini yükseltmelidir.”
Hibya Haber Ajansı
Hibya Haber Ajansı Hakkında:
Hibya Haber Ajansı, Türk medyasına alternatif olmak ve sektördeki emektar meslektaşlarımıza, dayanışma ruhu içinde istihdam kaynağı olma amacıyla oldukça geniş bir hacimle kurulmuş; siyasi bağları olmayan, kamu ve özel sektör ile çalışan, medyanın olması gerektiği gibi tarafsız bir yayıncıdır.